PULAU BESAR
Kuala Lumpur’da yaşamanın en güzel taraflarından biri 4-5 saatlik bir kara yolculuğu ardından feribotla ulaşabileceğiniz rüya gibi tropik adalar. Asya’da ve Afrika’da gittiğimiz tropik adaların arasında hala en sevdiklerimiz Malezya’da. Malezya’nın doğu kıyılarında bulunan adalar gerçekten müthiş plajlara, turkuaz rengi sulara sahip, oteller ve hizmet anlayışı hem iyi, hem de çok içten ve güler yüzlü. Fakat, bize göre onları Tayland’dan, Filipinler’den ve Endonezya’dan ayıran şey, bozulmamışlık. Hala çok sakinler ve hala fahişelik müessesesiyle içip dağıtan gençlik buraya ulaşmış değil. Doğayla ve belki de birkaç Çinli grubuyla baş başa, arkanızda orman, önünüzde kristal mavi sular ve beyaz kumlarla fıstık gibi bir tatil yapabiliyorsunuz.
Malezya’nın tropik adaları, ana karanın doğu tarafında bulunuyor ve Şubat-Ekim arası ziyaret edilebiliyor. Hatta Mart-Eylül ayları Malezya tropik adalarını gezmek için en iyi mevsim çünkü muson yağmurları bitmiş ve suyun rengi bulanıktan kristale dönmüş oluyor. Zaten Ekim-Şubat arası çoğu Malezya adası kapatıp gidiyor, bildiğiniz adayı kapatıyorlar.
İşte Pulau Besar da, Johor eyaletinin doğu kıyısında bulunan Mersing şehrine 15 km uzaklıkta bulunan bir ada. Eski adı Pulau Babi Besar, yani yaban domuzu adasıymış ama merak etmeyin adada hiç yaban domuzu yok. Adanın kendi nüfusu da 7-8 köye yayılmış olarak 100 kişi civarıymış. 14 Şubat’ta, bu sakin adada yeni açılmış olan Bayu Lestari Resort’un davet etmesi sonucu gittiğimiz Pulau Besar, yaptığımız en sakin ada tatillerinden biri olabilir.
Tabii henüz mevsimin tam gelmemiş olması ve adada bizim dışımızda sadece 3-4 turist olması da bunda büyük etken. Üstelik adada, motorlu taşıt ve asfalt yol dahi yok. Palmiye ağaçlarının dizili olduğu, bembeyaz bir kumsal, arkada yükselen dağı kaplayan orman ve dalga sesleri eşliğinde çok hoşumuza giden huzurlu bir 3 gün geçirdik burada.
PULAU BESAR'DA NE YAPILIR?
Cevap veriyorum, hiçbir şey =) Bizim adada geçirdiğimiz 3 gün boyunca rutinimiz, kahvaltı, çay, kahve, bisiklet, plajda yürüyüş, duş, bir iki bölüm dizi izleme ve kapanış şeklindeydi. Aslında biraz da mevsim dışı gitmiş olmamız sebebiyle diğer adalara tura çıkamadık ve pek fazla yüzemedik. O sebeple belki bir ziyaret daha yaparız buraya, kim bilir.
Fakat mevsiminde olsaydık da denize girmekten başka hiçbir şey yapmazdık. Pulau Besar’da topu topu 1.5 km’lik bir plaj var ve bütün plaj kum. Plaj boyunca ağaçlar ve palmiyeler de olduğundan bir gölgeye yerleşip denizin tadını çıkarabilirsiniz. Plajın iki ucunda kayalar da var ve şnorkel için ilginç bir deneyim sunabiliyor, fakat gelgite dikkat edin çünkü denizin derinliği farklı saatlerde değişebiliyor, bir yerlere takılıp yaralanabilirsiniz.
Asya’daki adaların çoğunda uygun bir ücret karşılığında 4-5 saatlik island hopping, yani civar adalara tekne turu yapılıyor. Pulau Besar’ın yakınlarındaki 4 adaya bu tekne turuyla gidilebiliyor. Pulau Rawa, Pula Tengah, Pulau Tinggi ve Pulau Sibu’yu görmek için bu, cidden iyi bir fırsat çünkü bu adalardan bazılarında yerleşim yok, bazılarında ise sadece tek bir resort var ve orada kalmıyorsanız gidemiyorsunuz. Bizim kaldığımız Bayu Lestari Resort böyle bir tekne turu düzenliyordu ama yine mevsimden dolayı deniz sakin değildi.
Adanın tek düzgün yolu, plaja paralel uzanan 1.5 km uzunluğuna bir beton yol. Burada yürüyüş yapabiliyorsunuz veya bizim yaptığımız gibi otelinizden bisiklet tedarik edip keyifli bir akşam üstü geçirebilirsiniz. Bu beton yol, adadaki diğer 3 otelin önünden geçiyorsunuz ve plajın sonunda bitiyor. Yolun sonundaki iki adet ahşap ev hayallerimizi bir süre süsledi, üstelik de kiralıktılar =).
Son olarak da, eğer trekking seviyorsanız, ormanda trekking yapabilirsiniz. Fakat mutlaka otelinizden bir rehber rica edin, çünkü çok kolay bir parkur değil ve bazı tropik böceklerle yüzleşmeniz gerekebilir. Ayrıca, otelinize haber verip bu tura çıkarsanız, dağın tepesinden aşıp adanın arka tarafına geçtiğinizde, aynı yolu bir daha geri yürümemeniz için sizi oradan tekneyle alıp otelinizin olduğu tarafa getiriyorlar.
PULAU BESAR'DA NE YENİR?
Besar Adası’nda oteller haricinde restaurant bulunmadığı için, umduğunuzu değil bulduğunuzu yemeniz gerekiyor. Adadaki oteller de bunun farkında olduğu için genelde her şey dahil paketler satıyorlar. Fakat isterseniz, otellerin restaurantlarında menüden seçerek de yiyebilirsiniz. Malay mutfağı protein ağırlıklı bir mutfak olduğundan, genellikle balık ve tavuk yemekleri olacaktır, fakat soslarını pek sevmeyebilirsiniz. Bu sebeple, adaya geçmeden önce Mersing’deki süpermarketlerden belki birkaç atıştırmalık alabilirsiniz.
PULAU BESAR'DA NEREDE KALINIR?
Bu adada topu topu 4 adet resort bulunuyor. Pulau Besar otel fiyatları Malezya’ya oranla biraz yüksek ama yine de uçuk değil. Bizim kaldığımız Bayu Lestari Resort, en uygun fiyatlı ve en yeni işletme. Odaların hepsinde klima mevcut ve odalar oldukça büyük. Kalabalık ailelere göre konaklama seçenekleri de var. Diğer oteller ise Aseania Resort, d’Coconut Island Resort ve Mirage Island Resort. Adada hiçbir yüksek beton yapı bulunmuyor, bütün otel odaları ahşap bungalovlardan oluşuyor, bu da tahmin edersiniz ki, yemyeşil huzurlu bir adanın imajına çok yakışıyor. Umarız hep de böyle kalır.
PULAU BESAR'A NASIL GİDİLİR?
Bildiğimiz kadarıyla Besar Adası’na giden tüm feribotlar Mersing şehrinden kalkıyor ve hepsi adadaki otellere ait özel tekneler veya botlar. Yani bu otellerden birine rezervasyon yaptırdığınızda, Pulau Besar feribotu fiyata dahil oluyor ve genellikle denizin durumuna bağlı olarak belirlenen bir saatte kalkıyor. Mesela biz, Bayu Lestari Resort’un kendisine ait teknesi ile sabah saat 10’da Mersing’ten Pulau Besar’a geçtik. Bu yol, yaklaşık 30 dakika sürüyor ve bizden size ciddi bir tavsiye; bu taraftaki adalara Mart’tan önce gelmeyin çünkü deniz henüz sakinleşmediği için korkunç bir tekne yolculuğu geçirebilirsiniz. Bizim durumumuzda da böyle oldu, dalgaların üzerinden atlayarak giden tekneden indiğimizde sucuk gibi ıslanmıştık ama neyse ki ikimizi de deniz tutmaz. Ne yazık ki yanımda oturan Malay amca için durum bu kadar iç açıcı değildi.
Kuala Lumpur’dan Mersing’e nasıl gidilir derseniz, otobüs tek seçeneğiniz. Kuala Lumpur Mersing otobüs fiyatı 60 TL civarında ve yol 5 saat sürüyor. Arada tek bir mola veriyorlar. Bize sorarsanız kesinlikle gündüz yolculuğu yapın ve yemyeşil manzaraların tadını çıkarın. Otobüsten indikten sonra, Mersing Jetty, yani feribot iskelesi yürüyerek 10 dakika mesafede. Fakat bazen, feribot ve otobüs saatleri birbirini tutmuyor ve Mersing’de bir gece konaklamak gerekebiliyor. Bu şehirde yapacak pek fazla bir şey yok, hatta yemek yenebilecek bile pek fazla yer yok, zaten genelde herkes Tioman Adası’na gitmek için buraya geliyor sadece.
PULAU BESAR'DA SEVGİLİLER GÜNÜ
14 Şubat 2018'i böylece Pulau Besar'da geçirmiş olduk. Besar Adası'nın, romantik ve tropik bir tatil için çok iyi bir ada seçimi olduğuna emin olabilirsiniz. Tabii biz gittiğimizde adada açık bir bakkal bile olmadığı için, Gökay yaratıcılığını kullanıp bana çiçek yerine hindistan cevizi topladı, bisikletinin terkisine atıp getirdi =)
09.03.2018